Søknad om godkjenning

Søknad om godkjenning som MBT-terapeut sendes enten per post til Institutt for Mentalisering, Øydis vei 16, 3122 Tønsberg, eller til post@mentalisering.no. Søknaden skal være ledsaget av nødvendig dokumentasjon og en liste over vedlegg. Spørsmål om prosedyre og fortolkning av punktene nedenfor kan rettes til administrerende leder Henning Jordet henning.jordet@mentalisering.no

Ordinært gebyr for søknaden er kr 1000. Dersom søknaden er svært mangelfull og krever ekstra arbeid, kan gebyret øke til kr 2000.

Søknaden skal vise at kandidaten har dekket de krav som skal til for å være godkjent MBT terapeut; Teoretisk forståelse, klinisk praksis og veiledning av denne. Teori dekkes av kursdeltakelse (punkt 1-2) samt en rapport hvor man viser at man knytter teorien til klinisk praksis (punkt 7). Klinisk praksis dekkes av punkt 3. Veiledning av punktene 4-6).

Allment: Kandidater må være autorisert helsepersonell, ha gode kunnskaper om psykiske lidelser allment sett og spesielt om personlighetsforstyrrelser, og tidligere erfaring med psykologisk behandling av individer og/eller grupper.

For øvrig kreves følgende:

  1. Deltakelse på MBT introkurs (tre dager) og lest MBT manualene.
  2. Deltakelse på videregående kurs i MBT i Norge (8 dager), eller internasjonalt «practitioner certificate course».
  3. Klinisk erfaring med MBT i form av fire behandlingsforløp (individuelt eller gruppe, hvor gruppe teller for to), minimum 24 sesjoner hver.
  4. Terapiene skal ordinært veiledes av en godkjent MBT-veileder. Minst fire timers veiledning per behandlingsforløp man legger til grunn for sertifiseringen. Se listen over godkjente veiledere under fanen "Mentalisering og "Godkjente terapeuter og veiledere". Vi vil unntakelsesvis godkjenne andre erfarne MBT terapeuter som veiledere. Ta kontakt med administrerende leder om dette.
  5. Veiledningen bør være videobasert. Dersom dette ikke er tilfelle, eller dersom det er tvil om MBT-kvaliteten av veiledningen, skal kandidaten levere minst ett video-opptak fra to forskjellige pasienter/grupper for vurdering i henhold til MBT etterlevelses- og kompetanseskala (MBT-ACS). Kvalitetslaboratorium for psykoterapi (https://bit.ly/3s7sGe0) ved Oslo universitetssykehus kan benyttes. Kostnaden for å bruke kvalitetslaboratoriet for psykoterapi i forbindelse med sertifisering er 1200kr/ sesjon for MBT-I og 2200 kr/ sesjon for MBT-G. Dette inkluderer utarbeidelse av skåringsprofiler for etterlevelse og kvalitet samt et tilbakemeldingsmøte med fokus på kliniske implikasjoner og eventuelle råd for videre psykoterapeutisk arbeid.
  6. Veileder skal attestere hver behandling og hvor mye veiledning som er gitt.
  7. Hver behandling skal oppsummeres skriftlig. Formatet for individuelle pasienter bør være lik en utvidet epikrise på maks 3 sider. En gruppe oppsummeres samlet på cirka 4–5 sider. Formålet med dette er å knytte teoretisk forståelse til de konkrete kliniske forløpene. Gjerne med en refleksjon over egen praksis som MBT-utøver. De skriftlige oppsummeringene skal attesteres av veileder eller annen faglig overordnet.